2019 Yılı E-Ticaret Verileri Açıklandı
Geçtiğimiz günlerde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Dijital Tanıtım Toplantısı’nda Türkiye’nin ilk kez derlenen e-ticaret verileri açıklandı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’de elektronik ticaret (e-ticaret) hacminin 2019 yılı itibarıyla 136 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de Kovid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti." dedi.
2019 Yılı İtibariyle Ülkemizde e-Ticaret Hacmi
2019 yılı toplam e-ticaret tutarının %85’i yurt içinde faaliyet gösteren firmalar üzerinden gerçekleştirildi. E-Ticaret sistemleri üzerinden satış yapan firma cirolarına ait tahminlerin 83,5 milyar lira civarında tahmin edildiğini anımsatan Pekcan, hesapların tahminlerin yaklaşık % 64 üstünde çıktığını söyledi.
Kartlı Sistemler Üzerinden Satın Alma İşlemleri Giderek Artıyor.
Pekcan, e-ticaret hacminin 97,5 milyar lirasının (yüzde 71,5’i) kartlı ödemeler, 8,9 milyar lirasının (yüzde 6,5) kapıda ödemeler ve 29,5 milyar lirasının da havale/EFT ödemelerinden oluştuğunu bildirdi.
Sektörlere Göre Kartlı Sistemlerin Şampiyonları Belli Oldu.
"Sipariş sayıları bakımından kartlı işlemler içinde e-ticaretin payını analiz ettiğimizde, yazılım sektörü yüzde 75 ile ilk sırayı alırken, bu sektörümüzü çiçekçiliğin yüzde 62, hava yollarının yüzde 60, kitap ve derginin yüzde 51, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin yüzde 50, elektronik sektörünün yüzde 43, seyahatin yüzde 41, araç kiralamanın yüzde 29, giyimin ise yüzde 14’lük orana sahip olduğunu görüyoruz." bilgisini verdi.
Her 4 Alışverişten Biri Taksitli.
Tüketiciler genelde peşin ve kapıda ödeme opsiyonlarını tercih ederken, pek çok tüketicinin de taksitli alışverişi tercih ettiği görülmekte. Bu da kendi satış opsiyonlarınız içerisine taksit ve alternatif ödeme sistemlerini entegre etmenizin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Alım Trafiği Dönem Bazlı Değişiklik Gösteriyor.
"Dönemsel olarak satışlara baktığımızda, en yüksek e-ticaret satışlarının kasım ayında gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun e-ticaret sitelerinin indirim ve kampanyalarının yapıldığı dönem olduğunu tahmin ediyoruz. En düşük e-ticaretin de Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde gerçekleştiğini görüyoruz. E-ticaretin haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrettiği, haftanın son günlerine doğru gelindiğinde ise düşüş gösterdiği gözlenmiştir.