Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?
e-Ticaret günümüzde oldukça gelişen bir pazar alanıdır. Mesafeli Satış Sözleşmesi de e-Ticaret olanaklarının gelişmesiyle farklı bir hız kazanmıştır. Bu sebepten mesafeli satış sözlemesi ile günlük yaşamın birçok alanında karşılaşılıyor. Pek çok alanda karşılaşıldığı için bireyler bu sözleşmeyi detaylı olarak araştırıyor.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir ?
Mesafeli satış sözleşmesi alıcı ile satıcının bir mal ya da hizmetin satılması konusunda uzaktan anlaşılmasını sağlayan sözleşmedir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Mesafeli satış sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerek bazı hususlar vardır. Bu hususlar sözleşmenin geçerliliğini sağlar. Mesafeli satış sözlemesi hazırlanmasındaki aşamalar şu şekildedir:
- İlk olarak satıcı ve alıcı belirlenmelindir. Satıcı ve alıcının iletişim bilgileri eksiksiz olmalıdır.
- Tüketici ve satıcının söz konusu satış işlemine dair yükümlülüklerini sözleşmeye dahil edilmesi.
- Mücbir Sebep maddesi eklenmelidir. Mücbir sebep maddesi, sel yada deprem gibi doğal afetlere bağlı olarak taraflardan birisinini yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde o tarafı korumaya yöneliktir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mesafeli satış sözleşmesi birçok farklı alanda kullanılır. Ancak en yaygın kullanılan alan e ticaret alışverişleridir. Bu sözleşmenin kullanılabilmesi için belirli bir alıcı ve satıcının bulunması zorunludur.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Mevzuat Kapsamı
Mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamının ilk bölümünde amaç ,kapsam ve tanımlar yer alır. Mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamı 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanunun maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Mevzuatın 3. bölümünde Cayma Hakkı Kullanımı ve Tarafların Yükümlülükleri konusu işlenmiştir. Bu bölümde cayma hakkı süresi için;
- Tüketici, 14 gün içerisinide herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
- Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmeler de ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü bir kişinini malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan sürei içinde de cayma hakkını kullanabilir.
Bize Ulaşın
Reklam, XML ve SEO işlemlerine uygun alt yapısı ile AKINSOFT e-Ticaret programını 15 gün ücretsiz deneyerek satışlarınızı artırmak için formu hemen doldurabilirsiniz.